В.Домовий |
- «Жовтые кувшынки»… Діду, то по нашому як буде – «жовті глечики»?
- Тю, дурний… То по нашому буде – "латаття"!
- А шо таке! Я ж не знав…
- Жовті глечики… Тож придумають кляті москалі…
Ви знаєте, як зловить на
Десні лина? От як не знаєте, то я Вам зараз розповім, а Ви уважно
слухайте, щоб нічого не прогавили, бо не впіймаєте.
У перший день треба
на обід замовити своїй бабі гречану кашу. Та не просто кашу в якійсь там
кастрюлі на газу, а справжню кашу – в глечику з печі! Пухку, розсипчасту
та із шкварками. Баба, ясна річ, буде проти, але й Ви не поступайтесь.
Ото коли баба заходиться піч топити і кашу варити, то можна до того ще
й коржиків замовити, а до коржиків ще й молока топленого. Молозива не замовляйте,
бо то тільки після різдва воно буде в наступному році, як корова отелиться,
а зараз не дворі червень – яке ж у червні молозиво!
Так про що я це казав…
Ага, як каша буде готова, висипайте її з глечика по тарілкам, поливайте
шкварками і уплітайте за обі щоки, щоб за вухами лящало. Головне в нашому
ділі – не вишкрябувати кашу з глечика і не давати глечика бабі, щоб не
помила! Сховайте глечик в сінях.
На другий день хваліть
чим дужче кашу. Хваліть бабу і так гарно хваліть, щоб вона знов заходилася
топити в печі і варити кашу до вечері. Наїдайтеся щільніш. Ховайте другого
глечика.
Полежіть на припічку, "зав’яжіть
сало", а після збирайтеся на риболовлю. Зразу ж покладіть у торбу глечики
з під каші, дві довгі мотузки (їх можна зробити з тієї, на якій ваша баба
сушить білизну), банку з черв’яками та інший рибальський дріб’язок.
Третього дня вставайте удосвіта,
вдягайтесь, випийте склянку вечірнього молока. Не забудьте торбу, вудку,
відро на рибу та весло, і хутчіш до Деснянської стариці, бо з ранку,
як відомо, краще клює. Та не збудіть бабу, бо кльову не буде!
Відімкніть човна, покидайте
в нього все своє рибальське добро і відштовхнувшись від берега, тихенько
гребіть через латаття до протилежного берега, де кущі верболозу лежать
на воді. Саме під ними між лататтям живуть велетенські лини!
Припніть човна до кущів.
Дістанте глечики з під каші. Обв’яжіть кожний своєю мотузкою і позакідуйте
під найближчі кущі. Кінці мотузок надійно прив’яжіть. Все! Снасть на лина
поставлена, тепер треба чекати.
Щоб не марнувати часу, причепіть на гачок черв’яка і ловіть на вудку
плітку та окунів. Лини - линами, а на юшку теж треба зловити, бо
юшка то перша рибальська страва!
Коли вже сонце підніметься
високо та почне припікати, а у відрі буде плескатись добрих два десятки
окунів та пліток – збирайтеся додому. Як поскладаєте усі свої причандали,
обережно виймайте снасті на лина. Витягайте глечик поволі, щоб те поросятко,
що об’їлося кашою і в ньому застрягло – не вислизнуло. Двоє глечиків –
двоійко линів! Та яких! Гладенькі, товстенькі – тільки хвости
стирчать із глечиків! Поросятка, та й годі!
От тепер риболовля
закінчилася, кладіть здобич у торбу і мерщій додому – там їх з глечиків
і повиймаєте. А своїй бабі і нам згодом розповісте, як вбили двох зайців
– і глечики вимиті, і лини зловлені.
От така вона рибалка на
линів, а Ви як думали! Це вам не "жовті глечики" з паркана... тирити…